Cynorrhodon = Gratte-cul = Fruit de l’églantier = Rose hip = Nypon !

 
Dags att ta tillvara på nyponen. Sista skörd för året? Svåraste är att plocka dem. Vassa taggar!!! Efter mycket ansträngningar får vi ihop 2 liter nypon. Utifrån det går det att extrahera ca 1 liter koncentrerad mos. Från det här basmoset lagade jag soppa och marmelad. Fryste resten.

Receptet
Rensa nyponen genom att ta bort skaften och blomfästena. Skölj dem och lägg i en stor gryta. Häll på så mycket vatten att det täcker nyponen. Koka upp och låt koka i 20 minuter. Passera genom grönsakskvarn (fransk uppfinning?) eller passera genom en sil. Här nedan ser ni resultatet. Till vänster, avfallet, till höger, moset! 
Utifrån moset, är det bara att tillsätta socker och späda ut efter smak för att laga soppan. Marmeladen behöver kokas upp en gång till med ca. samma volym socker som mos.

Il est temps de tirer partie des fruits de l'églantier. Dernière récolte de l'année? Le plus dûr est la cuillette. En effet, ca pique !!! Aprés beaucoup d'efforts et d'égratignures nous voilà avec 2 litres de fruits. A partir de cela, on peut compter extraire environ la moité en volume de purée. A partir de la purée j'ai fait de la soupe et de la confiture. Il suffit d'ajouter du sucre et de diluer à volonté. Le reste a été congelé.

La recette: 
Laver les baies, enlever leur pédoncule et les étamines sêches, couvrir d'eau et faire cuire à feu doux pendant 20 minutes environ. Passez au moulin à légumes en ajoutant un petit peu d'eau de cuisson pour faciliter le passage. Pour éviter le plus possible le poil à gratter, utiliser la grille la plus fine ! 
Voilà le résultat. A gauche, les déchets, à droite, la purée. Quantités d'autres recettes sur: http://www.q-uisine.net/eglantier/menu.html



Kommentarer
Postat av: Ragnhild

Miammm ! L'année dernière j'ai fait de la liqueur 'nype' :D

2009-11-15 @ 19:05:42
URL: http://www.ragnhild.canalblog.com
Postat av: Replica prada pung

expharkcum That's a good post. expharkcum

2012-10-05 @ 18:48:45
URL: http://ptsdforum.dk/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0