It's not roquette science!

Ruccolan har börjat gå i blom, det är dags att ta bort den för att kunna så nytt. Men jag gillar inte att kasta bort mat, så jag googlade lite för att se vad jag kunde göra med de stora mängder som är kvar.
Då hittar jag följande hälsoinformation i en fransk sida: 
"Det är på grund av sina afrodisiaka egenskaper som ruccola blev förbjuden att konsumera i medeltidens kloster."
Jaså?
Och det fortsätter:
"Växten innehåller erucic acid (hittade ingen översättning) som i höga doser kan vara toxisk. Bäst att inte äta rå ruccola i stora mängder. Inte rekommenderad heller för sina fibrer som kan vara väldigt irriterande för magen. Man måste absolut ta bort de hårda stjälkarna."
Och jag som har försökt få hela familjen att äta egen odlad ruccola i flera veckor....
"När ruccolan tilllagas, är syran inte farlig längre"
Ok, vi kommer inte att ta några risker idag, vi kommer att laga ruccolasoppa:

4 portioner

4 medelstora potatisar

ca 1 liter kycklingbuljong (fond + vatten)

olivolja, salt och peppar

1 lök, finhackad

1 bunt ruccola, ca 50 - 100 g (beroende på hur stark ruccolasmak du vill ha)


Bryn löken i lite olivolja, tillsätt potatis och buljong. Koka ca 15 - 20 min tills potatisen är genomkokt. Mixa med stavmixer. Blanda ner sköljd och hackad ruccola på slutet och mixa kort. Salta och peppra. 

Hela familjen tyckte om denna soppa. Vi får se om det blir några biverkningar!



La roquette a commencé à monter en graine il faut que je l'enlève pour en ressemer. Mais comme je n'aime pas jeter la nourriture, j'ai googlé pour savoir ce que je pouvais en faire.

Là, je tombe par hasard sur une page santé. On me dit:

"C'est à cause de sa réputation d'aphrodisiaque que la culture de la roquette fut interdite dans les monastères au Moyen Age !"  Ah bon?
Et ça continue:

"Cette plante contient de l'acide érucique qui, à hautes doses, peut se révéler toxique. Mieux vaut ne pas consommer de roquette crue en grandes quantités. Cela n'est pas non plus recommandé à cause de ses fibres qui peuvent être très irritantes pour le tube digestif. Il faut absolument débarrasser les feuilles de leur tige les plus dures."

Et moi qui essaie d'en faire ingurgiter à toute la famille depuis plusieurs semaines...

"Cuite, il en va autrement, l'acide érucique n'offre alors plus de danger."

Bon alors on ne va prendre de risques aujourd'hui, on va faire une soupe à la roquette:

http://aaatable.canalblog.com/archives/2007/01/14/3691463.html

Gros succès, toute la famille en a mangé. On espère qu'il n'y aura pas d'effets secondaires...


Kommentarer
Postat av: penny

Je te remercie vivement pour la recette, Anne-France! Moi aussi j'ai de la roquette qui commence à monter en graine et je ne savais pas quoi en faire. Par ailleurs, on mange les carottes, les beteraves, les pommes de terre 'Charlotte' et les petits pois du potager :-D

2009-06-19 @ 21:59:06
URL: http://pissoupyrenees.blogspot.com
Postat av: Anne

Bonjour Penny! Oui, c'est tellement meilleur quand ça vient du jardin!

J'ai trouvé aussi une recette de soupe froide du type Vichyssoise qui ne doit pas être mauvaise pour l'été, je vais essayer: http://totirakapon.blogspot.com/2009/06/soupe-froide-de-roquette.html

2009-06-20 @ 10:29:53
URL: http://afcr.blogg.se/
Postat av: Balkonglådan

Haha.. det var nyheter om ruccola det. Vad härligt att du har så stora mängder i din trädgård. Låter som en god soppa!

2009-06-21 @ 21:47:12
URL: http://balkongladan.blogspot.com
Postat av: Anne

Man bör ta det med en nypa salt...det kräver säkert stora mängder innan man ser någon negativ eller positiv effekt! Och vem vill äta ett kilo ruccola?

2009-06-22 @ 19:55:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0